De aandelenbeurzen in Europa zijn maandag overwegend in de plus gesloten, al liepen de winsten gedurende de middag wel iets terug. Dit kwam mede door lagere standen op Wall Street.

Ook de lage olieprijs beïnvloedde de handel. In Stockholm ging het aandeel van Electrolux hard onderuit na het besluit van het Amerikaanse General Electric (GE) om zijn divisie voor huishoudelijke apparaten toch niet te verkopen aan het Zweedse witgoedbedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 448,46 punten. De MidKap verloor 0,1 procent naar 685,78 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt dikten 0,9 en 1,3 procent aan. Londen verloor 0,3 procent.

Electrolux kelderde 13,5 procent. Industrieconcern GE ziet af van de voorgenomen verkoop van het onderdeel GE Appliances aan Electrolux vanwege weerstand van toezichthouders. Electrolux sloot in september vorig jaar een overeenkomst om de divisie voor 3,3 miljard dollar te kopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de overname echter slecht zijn voor de concurrentie op de markt voor huishoudelijke apparatuur.

Koplopers

In de AEX waren levensmiddelenconcern Unilever en bierbrouwer Heineken koplopers met winsten van meer dan 2 procent.

Hekkensluiter was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 9,2 procent na een adviesverlaging door ING. Staalproducent ArcelorMittal kampte met een adviesverlaging door HSBC en verloor 3,7 procent.

Shell

Olieconcern Shell, dat Marjan van Loon per 1 januari aanstelde als de nieuwe president-directeur van Shell Nederland, verloor 4,1 procent. Branchegenoten als BP in Londen (min 3,4 procent) en Total in Parijs (min 1,4 procent) leverden ook in.

De euro was bij de slotbel 1,0845 dollar waard, tegen 1,0880 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 4,5 procent tot 38,15 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper en kostte 41,32 dollar per vat.