Het bedrijf Stork dat actief is als dienstverlener voor de de olie-, gas-, chemie- en energiesector, wordt overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Fluor.

Fluor neemt het in Utrecht gevestigde Stork voor 695 miljoen euro over van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.

Door het samengaan van Stork en Fluor ontstaat een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 2,1 miljard euro en circa 19.000 werknemers.

Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming, die Stork zal gaan heten, komt in Nederland. Het nieuwe bedrijf zal geleid gaan worden door Stork-topman Arnold Steenbakker. Hij zal direct gaan rapporteren aan de bestuursvoorzitter van Fluor.

Afronding overname

De overname moet in de eerste helft van 2016 worden afgerond. Fluor is een in Texas gevestigde industriële dienstverlener met een jaarlijkse omzet van 21,5 miljard dollar en ongeveer 40.000 werknemers wereldwijd.

''De overname van Stork komt overeen met het doel van Fluor om onze mogelijkheden op doordachte en strategische manieren te versterken'', aldus Fluor-topman David Seaton in een toelichting op de transactie. Fluor verwacht flinke synergievoordelen door de acquisitie van Stork en uitbreiding naar nieuwe markten.

Overlap

Operationeel directeur Peter Oosterveer van Fluor benadrukte in een toelichting dat de dienstverlening van Stork over het algemeen verdergaat waar bouwer Fluor stopt. Daarnaast vertonen de regio's waarin de bedrijven actief zijn momenteel weinig overlap.

Fluor is geen vreemde voor Stork-topman Steenbakker, die van 1983 tot 2005 voor het Amerikaanse bedrijf werkte. Daarbij werkte hij ook samen met Fluor-directeur Oosterveer, gaf hij maandag aan.

Eerder werd gemeld dat de verkoop van Stork stroef liep. Alleen investeringsbedrijven Triton en Platinum zouden nog interesse in Stork hebben gehad. Volgens Het Financieele Dagblad staan deze investeerders bekend als "koopjesjagers".

Werknemers

De overname heeft geen gevolgen voor de werknemers van Stork in Nederland, zei Steenbakker in een toelichting. Hij wees er daarbij op dat de activiteiten van beide bedrijven elkaar aanvullen, waardoor de fusie juist kansen biedt voor verdere groei. Een toename van de werkgelegenheid in Nederland voorziet hij daarbij echter niet.

Vakbond FNV Metaal noemt het goed nieuws voor de werknemers dat Stork is overgenomen. FNV-bestuurder Ans van Uffelen noemde Fluor een strategische partner, die uit is op verdere groei. Daarvan kan Stork profiteren, stelde ze.

''Het lijkt erop dat er weinig overlap is, in elk geval in Europa, wat gunstig is voor de werkgelegenheid. Men heeft ons verzekerd dat arbeidsvoorwaarden en pensioenen hetzelfde blijven en dat het hoofdkantoor in Nederland blijft'', aldus van Uffelen.