De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag voedde het vertrouwen dat de grootste economie ter wereld krachtig genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen. 

De Nikkei sloot 1 procent hoger op 19.698,15 punten.

Onder de belangrijke Japanse exportbedrijven werden overwegend winsten geboekt. Automaker Honda won 1,3 procent en elektronicabedrijf Panasonic dikte 1,1 procent aan. Takata zakte daarentegen ruim 5 procent.

Het Japanse ministerie van Transport heeft de Japanse automakers opgedragen vanaf midden 2018 geen airbags meer te gebruiken van Takata, na de massale terugroepacties van het bedrijf.

Olieprijzen

Op de andere effectenmarkten in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen beperkt. De olieprijzen en olieproducenten stonden onder druk na het besluit van het oliekartel OPEC om de productie onveranderd te laten.

Beleggers hielden daarnaast hun kruit droog in afwachting van de belangrijke macro-economische cijfers uit China, die deze week naar buiten komen.

De All Ordinaries in Sydney sloot 0,1 procent hoger en de Kospi in Seoul verloor 0,5 procent. De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,2 procent en de Chinese Shanghai Composite daalde 0,1 procent.