De Amerikaanse beurswaakhond SEC kijkt naar mogelijke verboden prijsafspraken tussen zakenbanken op de markt voor zogeheten kredietderivaten. 

Persbureau Bloomberg meldt op basis van bronnen dat de toezichthouder onderzoek doet naar de handel in deze complexe financiële producten.

Het gaat mogelijk om een affaire die vergelijkbaar is met het Liborschandaal. De SEC zou onder meer uitzoeken of er door handelaren is gesjoemeld met bepaalde indexprijzen. Een woordvoerster van de toezichthouder wilde niet op het bericht reageren.

Kredietderivaten werden berucht tijdens de financiële crisis, omdat de speculatie van beleggers door middel van dit soort producten het hele financiële systeem tot een onoverzichtelijk geheel had gemaakt. De laatste jaren is de markt voor de 'credit default swaps' weer groter geworden.

Investeerders

De Europese Commissie deed afgelopen tijd eveneens onderzoek naar de aanbieders van kredietderivaten. Maar dat onderzoek werd deze week gestaakt, omdat verhoren en andere informatie onvoldoende bewijs van misstanden opleverden.

Brusselse onderzoekers stelden ruim twee jaar geleden dat een aantal banken zou hebben getracht om beursbedrijven buiten de markt voor kredietderivaten te houden. Hierdoor bleven de prijzen voor investeerders kunstmatig hoog, veronderstelde de commissie.