De Europese Commissie heeft vrijdag ingestemd met 2,7 miljard euro aan extra staatssteun voor de National Bank of Greece. De noodlening maakt deel uit van een breder herstructureringsplan voor de bankensector in het land.

Eind oktober bleek dat de vier grootste banken van Griekenland niet sterk genoeg waren om grote economische schokken het hoofd te bieden. Zij kregen opdracht hun balans te versterken. De National Bank of Greece kwam 4,6 miljard euro tekort.

De bank heeft bij private investeerders een bedrag van 1,8 miljard euro opgehaald, bijvoorbeeld door leningen om te zetten in nieuwe aandelen. Ook de goede financiële resultaten in het derde kwartaal hebben een handje geholpen. Daardoor bleef het bedrag aan overheidssteun beperkt tot 2,7 miljard euro.

De herkapitalisatie van de vier banken is nu afgerond. Eerder al wisten Eurobank en Alpha Bank hun kapitaalreserves op eigen kracht voldoende te versterken, onder meer door schuldpapier om te ruilen voor nieuwe aandelen. Piraeus Bank, waar het kapitaaltekort het grootst was, heeft ook 2,7 miljard euro aan overheidssteun ontvangen.

Onzekerheid

Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) is een belangrijke onzekerheid die economisch herstel in Griekenland in de weg stond, nu weggenomen. Hij sprak van een ''positieve stap'' richting herstel van vertrouwen in het land, ook al omdat de private sector een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd.