Nokia heeft de verkoop van zijn kaartendivisie HERE aan een consortium van Audi, BMW en Daimler afgerond. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

De deal levert Nokia netto 2,55 miljard euro op,met een boekwinst van circa 1 miljard. De ongewone samenwerking geeft de Duitse bouwers van luxe auto's toegang tot de kaarten die nodig zijn om in de toekomst steeds slimmere auto's te kunnen bouwen, die deels zelfstandig kunnen rijden.

Nokia stapte in 2008 in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq. Het Finse bedrijf, toen nog de grootste mobieltjesmaker ter wereld, dacht te kunnen profiteren van het groeiende aantal mensen dat navigatiesoftware op de mobiele telefoon verkoos boven een apart kastje in de auto.

TomTom

In datzelfde jaar verzekerde de Nederlandse navigatiedienstverlener TomTom zich van een eigen database met digitale landkaarten door Tele Atlas over te nemen.

Nokia verkocht eerder al zijn mobieltjestak geheel aan Microsoft. Door de verkoop van HERE kan het zich nog meer toeleggen op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken. Mede daarom nam het bedrijf onlangs het Franse Alcatel-Lucent over. Die transactie wordt in het eerste kwartaal waarschijnlijk definitief afgerond.