Teleurstelling over extra maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd om de lage inflatie aan te jagen, zette vrijdag de beurskoersen in Europa opnieuw onder druk. 

Beleggers verwerkten daarnaast een positief Amerikaans banenrapport.

De AEX-hoofdindex op de beurs in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 446,93 punten. De MidKap eindigde nagenoeg vlak op 686,67 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,3 tot 0,6 procent in.

De ECB kwam donderdag met extra stappen tegen de lage inflatie in de eurozone, maar die voldeden niet aan de verwachtingen. Het tegenovergestelde geldt voor cijfers over de arbeidsmarkt die de Amerikaanse overheid vrijdag vrijgaf. Er zijn in november meer banen bijgekomen dan verwacht en de werkloosheid is stabiel gebleven.

OPEC

Oliekartel OPEC besloot vrijdag de oliekraan wijd open te houden, ondanks het aanhoudend lage prijsniveau. Dat zette de olieprijzen onder druk en ook de koers van oliebedrijven. In de AEX leverde zwaargewicht Shell 2,1 procent in. Branchegenoot Total verloor in Parijs 2,3 procent en BP in Londen 2,4 procent.

De sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 4,7 procent. Kabel- en telecomconcern Altice werd 3,2 procent minder waard. De sterkste stijger in de AEX was Aalberts Industries, dat er 1,8 procent bij kreeg. Uitzender Randstad won 1,6 procent.

ABN AMRO

Op de lokale markt klom ABN AMRO 0,4 procent naar 19,43 euro. De opbrengst van de gedeeltelijke beursgang van de bank, tegen een introductiekoers van 17,75 euro, is na de uitoefening van de overtoewijzingsoptie gestegen van 3,3 miljard naar 3,8 miljard euro. Dat geld gaat overigens geheel naar de Nederlandse staat.

De euro was 1,0880 dollar waard, tegen 1,0902 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond na het OPEC-besluit 2,1 procent lager op 40,21 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en werd verhandeld voor 43,40 dollar per vat van 159 liter.