De effectenbeurs in Tokio is vrijdag met een stevig verlies gesloten.

Ook in Japan reageerden beleggers teleurgesteld op de extra steunmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekendmaakte. Daarnaast verwerkte de markt de uitlatingen van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen, die liet weten dat de grootste economie ter wereld bijna sterk genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen.

De Nikkei eindigde 2,2 procent lager op 19.504,48 punten en zakte daarmee tot het laagste niveau in drie weken. Op weekbasis verloor de Japanse hoofdindex 1,9 procent. Bij de bedrijven onttrok Fujitsu (plus 2,3 procent) zich aan de negatieve teneur. Volgens zakenkrant Nikkei wil Fujitsu zijn computeractiviteiten samenvoegen met die van concurrenten Toshiba en het voormalige Sony-onderdeel Vaio.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters flinke minnen zien. De All Ordinaries in Sydney sloot 1,5 procent lager en de Kospi in Seoul zakte 1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,1 procent en de Chinese Shanghai Composite leverde 1,6 procent in.