De Amerikaanse aandelenbeurzen leden donderdag flinke verliezen, vooral door uitspraken en handelingen van centrale banken. 

Zo kondigde Janet Yellen van de Federal Reserve aan dat de Amerikaanse economie bijna krachtig genoeg is om een renteverhoging op te kunnen vangen. De Europese Centrale Bank kwam in de ogen van beleggers met minder aanvullende steunmaatregelen dan verwacht.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 17.477,67 punten. De S&P 500 daalde ook 1,4 procent, tot 2049,62 punten en de Nasdaq verloor 1,7 procent tot 5037,53 punten.

"Beleggers zijn niet in paniek, maar wel teleurgesteld in de ECB. Voeg daar de aankondiging van Yellen en hernieuwde zorgen over terrorisme aan toe en ze zien genoeg reden om even uit aandelen te stappen", zei een handelaar in Chicago.

Renteverhoging

Een renteverhoging, die volgens Yellen bescheiden zal zijn, geldt voor beleggers als het einde van het tijdperk van goedkoop geld. De rente staat al sinds eind 2008 op vrijwel nul procent. Dat was een van de voornaamste aanjagers van de beurskoersen op Wall Street, waar de S&P 500 sindsdien bijvoorbeeld meer dan 150 procent steeg.

De ECB handhaafde de herfinancieringsrente, die banken betalen voor leningen bij de centrale bank, op 0,05 procent en liet ook het bedrag waarvoor maandelijks leningen worden opgekocht ongemoeid, op 60 miljard dollar. Vele marktpartijen rekenden de afgelopen weken op een verdere verlaging van deze rente en een verhoging van het maandbedrag.

Eenheidsmunt

Voor vrijdag staat weer een belangrijk item op de rol: het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Economen verwachten in doorsnee dat er in november, exclusief de agrarische sector, 200.000 banen zijn gecreëerd in de VS.

De plannen van de ECB zorgden voor een van de sterkste stijgingen van de euro ten opzichte van de dollar sinds de introductie van de eenheidsmunt in 1999. De euro werd verhandeld voor 1,0948 dollar, tegen 1,0525 dollar vlak voor het rentebesluit.

De waardedaling van de dollar had, samen met speculatie op de uitkomst van de OPEC-vergadering op vrijdag, een fors effect op de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 3 procent duurder op 41,16 dollar per vat. Oliereuzen als ExxonMobil (min 1,4 procent) en Chevron (min 1,6 procent) konden daar echter niet van profiteren.