De nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde in de strijd tegen de lage inflatie zijn met weinig enthousiasme ontvangen op de financiële markten.

De Europese Centrale Bank zorgt doorgaans voor een jubelstemming op de beurzen met de opmerking dat er meer steunmaatregelen genomen worden als die nodig blijken.

Donderdag kondigde de centrale bank wel nieuwe stappen aan, maar die waren minder omvangrijk dan de financiële markten voorzagen. Zware verliezen op de Europese aandelenbeurzen waren het gevolg.

De AEX in Amsterdam sloot met een verlies van 3,7 procent op 449,92 punten en de MidKap moest 1,6 procent terug tot 686,45 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs verloren beide 3,6 procent en in Londen daalde de FTSE 2,3 procent.

Opkoopprogramma

De algemene teneur onder marktkenners was dat de ECB veel beloofde, maar te weinig waarmaakte. De markten rekenden onder meer op een verhoging van het bedrag dat de ECB maandelijks spendeert aan het opkopen van leningen, maar dat werd gehandhaafd op 60 miljard euro.

Het opkoopprogramma werd wel met een half jaar verlengd, tot maart 2017. Ook had een aanzienlijk aantal marktvorsers een verlaging van de rente verwacht, maar ook die bleef ongemoeid.