Beleggers op de Europese aandelenmarkten reageerden donderdagmiddag teleurgesteld op verdere maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de aanhoudend lage inflatie.

De ECB handhaafde het bedrag dat daar maandelijks voor uitgetrokken wordt op 60 miljard euro, terwijl de markten rekenden op een verhoging.

Twee uur voor het slot stond de AEX 3 procent lager op 453,29 punten en daalde de MidKap 1,2 procent tot 689,29 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,5 en 2,9 procent in.

De ECB verlaagde wel de depositorente, van min 0,2 naar min 0,3 procent, waarmee het duurder wordt voor banken om hun geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente, het tarief dat banken betalen voor geld dat ze lenen bij de centrale bank, werd gehandhaafd op 0,05 procent. Veel economen rekenden onder meer op een verlaging van de herfinancieringsrente, terwijl sommige marktpartijen een grotere stap in de depositorente voorzagen.

Door het duurder te maken voor banken om hun geld bij de ECB te stallen, hoopt de centrale bank dat de kredietverlening toeneemt en dat de inflatie op termijn stijgt. De ECB stelde echter zijn inflatieverwachtingen donderdag ook naar beneden bij. De stijging van het algemene prijspeil loopt al geruime tijd achter bij de doelstelling van circa 2 procent die de centrale bank hanteert.

De euro was rond 15.45 uur 1,0806 dollar waard, tegen 1,0525 dollar vlak voor de aankondiging van het rentebesluit.

Verzekeraar Delta Lloyd (min 9,3 procent) was de sterkste daler in de AEX, onder meer door een negatief analistenrapport over het bedrijf van de Zwitserse bank Credit Suisse. Kabelaar Altice daalde 4,5 procent na een negatief sectorbericht van persbureau Bloomberg.

Bij de kleinere bedrijven leverde Refresco 0,4 procent in. De drie grootste aandeelhouders van de Rotterdamse frisdrank- en sapbottelaar hebben in totaal 8 miljoen aandelen naar de beurs gebracht. De grootaandeelhouders, Ferskur, Tamoa en 3i, hebben nu nog een gezamenlijk belang over van 37,7 procent.

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 40,36 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 43,25 dollar per vat.