De voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen lijkt woensdag in een toespraak de basis te hebben gelegd voor een eerste renteverhoging in de VS sinds 2006, later deze maand.

Yellen stelde tijdens de toespraak dat de Amerikaanse economie "nagenoeg hersteld" is van de grote recessie en klaar is voor verdere groei en stevigere inflatie. 

Een hogere rente zou volgens Yellen getuigen van vooruitgang van de economie in de VS. Ze voegde daaraan toe dat er risico’s kleven aan het te lang wachten met het "normaliseren" van het beleid. Yellen sprak onder meer over positieve ontwikkelingen met betrekking tot de werkgelegenheid.

De recente kracht in de arbeidsmarkt heeft het vertrouwen van Yellen in de inflatievooruitzichten versterkt. Ze benadrukte daarbij dat er "welkom" tekenen van herstel zijn in de loonontwikkeling. Ook vanuit het buitenland lijkt het risico voor de Amerikaanse economie enigszins geweken.

Groei

Uit het maandelijkse rapport van de Federal Reserve bleek dat Amerikaanse economie de afgelopen twee maanden een "bescheiden groei" liet zien.

In de meeste regio's van de VS ging de economie verder vooruit. Consumenten waren vaker bereid de portemonnee te trekken terwijl de prijzen over het algemeen stabiel bleven, geholpen door de sterke dollar. Die zette wel druk op de industrie doordat exportproducten duurder werden op buitenlandse markten.

Besluit

Het rapport vormt de aanloop naar de volgende rentevergadering van de Fed later deze maand. Marktkenners gaan ervan uit dat het belangrijkste rentetarief voor het eerst in bijna tien jaar wordt verhoogd. De vraag is vooral hoeveel haast de Amerikaanse centrale bankiers daarna zullen maken met verdere renteverhogingen.

Eerder zag de centrale bank af van een rentestap, gezien de onrust die de recente groeivertraging in belangrijke opkomende markten als China heeft veroorzaakt.