De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een klein verlies de handel uitgegaan.

Ook elders in Europa kabbelden de graadmeters overwegend naar een negatief slot. Beleggers hielden de hand op de knip in afwachting van de belangrijke beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

Licht tegenvallende inflatiecijfers voedden de verwachting dat de ECB nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk met een verlies van 0,1 procent op 467,06 punten. De Midkap zakte 0,4 procent tot 697,79 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,2 en 0,6 procent. Londen won 0,4 procent.

Inflatie

De prijzen in de eurozone stegen in november gemiddeld met 0,1 procent op jaarbasis. De inflatie in het eurogebied ligt daarmee nog altijd ver onder het door de ECB nagestreefde peil van bijna 2 procent.

De aanhoudend lage inflatie versterkt het idee dat ECB-president Mario Draghi donderdag met meer stimulering zal komen om de inflatie aan te wakkeren.

Levensmiddelenconcern Unilever voerde de hoofdindex in Amsterdam aan met een plus van 1,7 procent. Staalproducent Arcelormittal sloot de rij met een verlies van 8,9 procent, na een adviesverlaging door analisten van Citi.

TenCate

De koers van TenCate zakte in de MidKap 0,3 procent. Investeerder Gilde Partners gaat zijn bod op het bedrijf volgens bronnen rond het overnameproces zeker niet verhogen, ondanks kritiek van aandeelhouders op de hoogte ervan.

Bij de kleinere bedrijven maakte AND een koerssprong van 16 procent. De maker van digitale kaarten voert met meerdere partijen verkennende gesprekken over een mogelijk overnamebod.

Volkswagen

In Frankfurt verloor Volkswagen 1,3 procent. De Duitse autobouwer, die nog altijd kampt met het dieselschandaal, verkocht in november bijna een kwart minder auto's in de VS. Ook werd kredietbureau Standard & Poor's (S&P) opnieuw negatiever over de kredietwaardigheid van het bedrijf.

De euro zakte na de publicatie van de Europese inflatiecijfers naar 1,0576 dollar, tegen 1,0620 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,7 procent naar op 40,71 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper en kostte 43,35 dollar per vat.