De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst gesloten.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie bedierven het sentiment niet, maar werden aangegrepen als aanwijzing dat de Federal Reserve de economie nog aanzienlijke tijd zal blijven ondersteunen met een lage rente.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 17.888,35 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent naar 2102,637 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 5156,31 punten.

Vlak na de opening van de beurzen bleek dat de productie in de Amerikaanse industrie deze maand is gekrompen, terwijl op een lichte groei werd gerekend. Die tegenvaller zal Amerikaanse centrale bankiers wellicht niet direct afbrengen van het voornemen om de rente in de VS deze maand te verhogen. Maar economen wezen erop dat de Federal Reserve vervolgens geen haast zal maken met verdere rentestappen.

In het kader van de verwachte renteverhoging wordt deze week vooral uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Verder spreekt Fed-president Janet Yellen donderdag in het Amerikaanse Congres. In Europa komt de ECB die dag naar verwachting met nieuwe maatregelen om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen.

De Dow Jones werd aangevoerd door zorgbedrijf United Health, dat 3,2 procent won. Pillenfabrikanten Pfizer en Merck volgden met plussen van bijna 3 procent, na positieve uitlatingen van analisten over de farmaceutische sector. Machinebouwer Caterpillar stond onderaan met een min van 1,5 procent.

Autofabrikanten General Motors (plus 0,2 procent), Ford (plus 1,6 procent) en Fiat Chrysler (min 0,1 procent) stonden in de belangstelling door de publicatie van hun verkoopcijfers op de Amerikaanse markt in november. Hun verkopen namen toe, maar waren iets minder dan analisten voorspelden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 41,83 dollar. De euro werd dinsdagavond voor 1,0635 dollar verhandeld, tegen 1,0620 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele beurskoersen.