De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse industrie drukten het sentiment in de middaghandel.

Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,5 procent in de min op 467,32 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 700,49 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,9 en 1,1 procent in. De FTSE-index ging 0,7 procent vooruit.

In Amsterdam was Fagron opnieuw de grote verliezer ditmaal met een min van 12 procent. De toeleverancier aan apotheken verloor maandag al bijna 37 procent aan beurswaarde na het staken van de onderhandelingen over een verkoop van het bedrijf.

Volgens KBC zal de koers van het aandeel voorlopig onder druk blijven staan door de vrees dat Fagron aandelen moet uitgeven om het hoofd boven water te houden.

RWE

In Frankfurt won energieconcern RWE 14 procent. Het moederbedrijf van Essent verzelfstandigt zijn activiteiten op het gebied van energie uit hernieuwbare bronnen. Ze worden samen met de stroomnetwerken en de consumententak ondergebracht in een nieuw bedrijf dat een eigen beursnotering krijgt.

Unilever verloor 0,4 procent in de AEX. Het was- en voedingsmiddelenconcern meldde dinsdagmiddag de verkoop van een aantal van zijn merken in Afrika aan Strength of Nature. De hoofdindex aan het Damrak werd aangevoerd door vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (plus 1,3 procent). AkzoNobel sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Stresstest

De grote Britse banken stonden in de belangstelling na het slagen voor de stresstest van de Bank of England. Standard Chartered en Royal Bank of Schotland (RBS), die niet zouden zijn geslaagd als zij geen maatregelen hadden aangekondigd om de kapitaalbuffers te versterken, stegen 0,5 en 3 procent. Barclays won 4,6 procent.

De euro was 1,0620 dollar waard, tegen 1,0567 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 41,90 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 44,80 dollar per vat.