De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in november verder gekrompen. 

Dat bleek dinsdag uit de officiële inkoopmanagersindex die de Chinese overheid naar buiten bracht. Ook de index van marktonderzoekers Caixin en Markit signaleerde een krimp.

De overheidsindex noteerde een stand van 49,6 en bereikte daarmee het laagste niveau sinds augustus 2012. De afgelopen twee maanden bleef de graadmeter juist stabiel op 49,8. Dat niveau hadden economen ook in doorsnee voorzien voor november. Een niveau van 50 of minder duidt op krimp.

De dienstensector liet volgens overheidsdata wel groei zien. De officiële inkoopmanagersindex voor die sector kwam vorige maand uit op 53,6, van 53,1 in oktober.

Caixin

Caixin en Markit brachten een index-stand voor de industrie naar buiten van 48,6 naar buiten, van 48,3 een maand eerder.

De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd. Peking heeft geprobeerd die zorgen weg te nemen. Om de groei te stimuleren heeft China onder meer de rente meerdere malen verlaagd en de kredietverlening versoepeld.