De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met winst aan de laatste beursmaand van het jaar begonnen. 

Beleggers schoven Chinese industriecijfers aan de kant en trokken zich op aan een verdere verzwakking van de Japanse yen en de hoop op meer steunmaatregelen in de eurozone. De Nikkei sloot 1,3 procent hoger op 20.012,40 punten.

Exportbedrijven als automaker Honda en chiptester Advantest profiteerden van de goedkopere Japanse munt en stegen beide 2,6 procent. Nissan zakte daarentegen 1,9 procent.

Volgens zakenkrant Nikkei overweegt de autofabrikant zijn belang in de Franse samenwerkingspartner Renault te verhogen tot boven de 25 procent. Nissan wil daarmee het stemrecht van de Franse overheid in Renault blokkeren.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen eveneens omhoog. De Kospi in Seoul klom 1,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 2,1 procent.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 1,9 procent hoger, na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 2 procent. Ook de centrale bank van India hield het rentetarief ongewijzigd.

De beurs in Shanghai won 0,5 procent, ondanks een aanhoudende krimp van de Chinese industrie in november. De Chinese yuan bleef onveranderd na het besluit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de Chinese munt per 1 oktober 2016 op te nemen in het mandje van de belangrijkste internationale valuta's.

Bekijk de actuele beurskoerzen.