De Amerikaanse aandelenmarkten leden maandag bescheiden verliezen. Beleggers wachten op belangrijke macro-economische cijfers die later in de week worden gepresenteerd. 

Winkelbedrijven als Wal-Mart en Target behoorden tot de sterkste dalers na berichten dat de verkopen op 'Black Friday', de dag dat de kerstinkopen traditioneel van start gaan, tegenvielen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 17.719,92 punten. De S&P 500 daalde 0,5 procent tot 2080,41 punten en de Nasdaq verloor 0,4 procent tot 5108,67 punten.

De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het overheidsrapport over de banengroei in november. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 200.000 arbeidsplaatsen.

Europese Centrale Bank

President Janet Yellen van de Federal Reserve bespreekt de staat van de Amerikaanse economie en de vooruitzichten op woensdag en donderdag. Ook zal de toelichting van de Europese Centrale Bank op zijn rentebesluit, eveneens donderdag, op de voet worden gevolgd.

"Het is een redelijk belangrijke beursweek met de ECB op donderdag en het banenrapport op vrijdag", zei een handelaar in New York. "De markt rekent op een renteverhoging door de Fed in december en ruimere steun van de ECB. Die twee zaken zetten ook de toon voor het begin van 2016."

Detailhandelaren

Volgens de Amerikaanse federatie van detailhandelaren bezochten tot nu toe meer dan 103 miljoen mensen een webwinkel, terwijl minder dan 102 miljoen een bezoek aan een echte winkel brachten.

Warenhuisketen Macy's (min 2,3 procent) en kledingverkoper Urban Outfitters (min 5,3 procent) zuchtten nog steeds onder berichten over tegenvallende verkopen op 'Black Friday', de dag die geldt als startschot voor de kerstinkopen.

Cyber Monday

Target (min 1,3 procent) kwam slecht voor de dag op 'Cyber Monday', de dag dat het aanbiedingenfestival zich verplaatst van 'echte' winkels naar webshops. De webwinkel, waarin juist flink was geïnvesteerd, was voor talloze koopjesjagers onbereikbaar vanwege grote bezoekersaantallen.

Ook de websites van gympenverkoper Footlocker (min 1,9 procent) en lingeriemerk Victoria's Secret, eigendom van L Brands (min 1,3 procent), sputterden.

De euro was 1,0565 dollar waard, tegen 1,0567 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 41,62 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 44,50 dollar per vat.