De twee oud-directeuren van het inmiddels failliete Helmondse bedrijf Easy Life zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 en 3,5 jaar cel. 

Het gerechtshof in Den Bosch legde John W. uit Heeze 3,5 en Frans O. uit Budel 4,5 jaar op voor verduistering en het vormen van een criminele organisatie met leden in en buiten het bedrijf.

Anders dan aan vijfhonderd beleggers was beloofd, werd maar een klein deel van 42 miljoen euro inleg geïnvesteerd in Amerikaanse levenspolissen. De beleggers werd niet verteld dat van hun geld huizen, bedrijfspanden en dure auto’s werden gekocht.

Operationeel directeur

Een derde verdachte die vanaf eind 2007 operationeel directeur van het bedrijf was, kreeg zestien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De vierde verdachte is vrijgesproken van oplichting. Het hof heeft niet kunnen vaststellen dat hij op voorhand de bedoeling had de beleggers op te lichten.

De vier directeuren van Easy Life werden in 2008 aangehouden en in 2012 voor het eerst veroordeeld. De twee verdachte directeuren W. en O. kregen toen van de rechtbank 4,5 jaar cel voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Hoger beroep

De twee medeverdachten kregen toen twee en een jaar celstraf. Alle verdachten gingen in hoger beroep, waarvan de uitspraak van maandag het gevolg is.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorig jaar respectievelijk 11,6 miljoen euro en 4,6 miljoen euro terug van O. en W. vanwege de oplichting. De rechtbank in Den Bosch bepaalde toen dat de claim van het OM pas na afloop van het hoger beroep zou worden behandeld.