De Amsterdamse beurs deed het maandag beduidend slechter dan de markten in omringende landen. 

De financiële sector en enkele zwaargewichten uit andere branches drukten de AEX in het rood. Elders in Europa was de stemming juist positief, mede door de aanname dat de ECB later deze week met aanvullende steunmaatregelen komt.

Twee uur voor het slot stond de AEX 0,2 procent lager op 471,42 punten en daalde de MidKap 0,3 procent tot 697,37 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,8 en 0,5 procent, terwijl de FTSE in Londen onveranderd stond.

Delta Lloyd

Delta Lloyd (min 10,6 procent) was vanaf de handelsaanvang de sterkste daler nadat de verzekeraar aankondigde nieuwe aandelen uit te geven om zijn kapitaal te versterken.

Ook keert het bedrijf over dit jaar geen dividend uit. Branchegenoot NN, dat recent werd aangemerkt als potentiële koper van Delta Lloyd, zakte 1,4 procent. ING, het voormalige moederbedrijf van NN en een zwaargewicht op het Damrak, completeerde de top 3 van sterkste dalers met een min van 1 procent.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en Unilever, beide eveneens 'zware jongens', leverden beide 0,7 procent in. Kunstmestfabrikant OCI en uitzender Randstad deden juist goede zaken met winsten tot 1,5 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal (plus 1,2 procent).

Fagron

In de MidKap werd de handel in het aandeel Fagron stilgelegd. De toeleverancier aan apotheken ging voor de onderbreking 33 procent onderuit en zakte tot het laagste niveau sinds begin 2012. In een reactie op mediaberichten dat de verkoop van het bedrijf op losse schroeven staat, stelde Fagron dat de onderhandelingen op de lange baan zijn geschoven.

''De gesprekken zijn niet gestaakt, maar op dit moment is het zicht op een bindend bod beperkt'', aldus de onderneming.

Damdoorbraak

BHP Billiton leverde op de Londense beurs bijna 4 procent in. Brazilië eist naar verluidt een schadevergoeding van bijna 5 miljard euro van BHP na de ramp bij de ijzertsmijn Samarco eerder deze maand.

De euro was 1,0578 dollar waard, tegen 1,0591 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 42,44 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent in prijs tot 45,58 dollar per vat.