Delta Lloyd wil 1 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Op die manier wil de verzekeraar zijn kapitaal versterken, met het oog op de strengere regels die voor de verzekeringssector gaan gelden.

Zorgen over de kapitaalpositie van Delta Lloyd zorgden de afgelopen tijd voor veel onzekerheid rond het bedrijf. Daarbij werd al langere tijd rekening gehouden met de mogelijkheid van een forse aandelenemissie om het kapitaal te versterken.

Om de financiële gezondheid verder te verbeteren, overweegt Delta Lloyd onder meer om zijn belang van 30 procent in bankbedrijf Van Lanschot te verkopen. Daarnaast worden vastgoedposities afgebouwd.

Het bedrijf werkt ook aan plannen om de winstgevendheid te verbeteren en de kosten te drukken. De verdere uitwerking hiervan wordt in mei volgend jaar gepresenteerd.

Gegarandeerde inleg

Topman Hans van der Noordaa wees er in een toelichting op dat Delta Lloyd ''in hoog tempo'' overschakelt van producten met een gegarandeerde uitkomst voor polishouders, naar producten met een gegarandeerde inleg.

Daarmee moet de druk op het kapitaal van de verzekeraar afnemen. Van der Nordaa benadrukte dat Delta Lloyd in zijn ogen goed draait en ''onderliggend'' een sterk bedrijf is.

Ten aanzien van de nieuwe regels (Solvency II) rekent Delta Lloyd nu op een verbetering van de kapitaalratio tot 175 à 180 procent, tegen 136 procent in het afgelopen kwartaal. Delta Lloyd voorspelde eerder de ratio te kunnen verbeteren tot tussen 140 en 180 procent en verwacht nu dus aan de bovenkant van die bandbreedte uit te komen.