De effectenbeurs in Tokio sloot maandag de maand november af met een verlies. Beleggers besloten wat geld van tafel te halen na een tegenvallend Japans industriecijfer. 

Ook werd gewacht op belangrijke macro-economische cijfers die later in de week op het programma staan. De Nikkei eindigde 0,7 procent in de min op 19.747,47 punten.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële productie in oktober met 1,4 procent is gestegen ten opzichte van een maand eerder. Economen hadden echter gerekend op een toename met 1,9 procent. Toshiba won 2,8 procent nadat het elektronicabedrijf liet weten de verkoop van een belang in zijn chipactiviteiten te overwegen.

Elders in het Verre Oosten stonden de beursgraadmeters ook overwegend in het rood. De beurs in Shanghai verloor 1,3 procent.

De Chinese effectenhuizen stonden opnieuw onder druk vanwege het onderzoek van de Chinese autoriteiten naar mogelijke ongeoorloofde handelspraktijken. De Kospi in Seoul zakte 1,5 procent en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,2 procent

De All Ordinaries in Sydney sloot 0,7 procent lager. De Australische mijnbouwer BHP Billiton leverde 3,6 procent na berichten dat de Braziliaanse overheid een schadevergoeding van omgerekend bijna 5 miljard euro wil eisen van het concern na de ramp bij de ijzerertsmijn Samarco eerder deze maand.