Particuliere beleggers zijn iets positiever geworden over hun beleggingsportefeuille. 

Een meerderheid rekent er ook op dat de algemene economische situatie in Nederland de komende maanden flink verbetert. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van ING.

De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank kwam deze maand uit op 136 punten. De indicator, die loopt van 0 tot 200, was de voorgaande twee maanden gedaald, maar is nu weer terug op het niveau van augustus.

Veel beleggers (42 procent) blijven niettemin voorzichtig en zetten hun geld vooral in sectoren die ze als minder risicovol beoordelen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer de helft van de beleggers denkt dat de vluchtelingenproblematiek op zowel lange als korte termijn een negatief effect heeft op de Nederlandse economie. Een vijfde denkt dat de vluchtelingenstroom naar Europa op de lange termijn een positief effect heeft.

Vluchtelingenproblematiek 

Een derde van de beleggers verwacht dat de vluchtelingenproblematiek ook zichtbaar wordt op de beurs, in de vorm van tijdelijke of langdurige terugval van de koersen. De helft verwacht dat er geen terugval zal zijn.

ING tekent hierbij aan dat in de meeste rapporten van analisten de balans van negatieve en positieve effecten voor de economie en financiële markten doorslaat naar de positieve kant.

De bank peilde ook de politieke voorkeur van de particuliere beleggers. Voor het eerst blijkt niet de VVD maar de PVV de meest favoriete partij; 20 procent van de beleggers zou erop stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn voor de Tweede Kamer. De VVD staat op 19 procent.