De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag na een vrij kalme handelsdag nagenoeg onveranderd het weekeinde ingegaan.

Op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen waren kleine minnen te zien. Wall Street bood amper richting aan de Europese handel aangezien de beurzen in New York slechts een halve dag zijn geopend.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde een fractie lager op 472,17 punten. De MidKap ging 0,2 procent omhoog naar 699,30 punten. Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,3 procent.

Koploper in de AEX was Altice met een winst van 3,7 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelbedrijf heeft de rechten verworven om wedstrijden uit de hoogste Engelse voetbalklasse, de Premier League, uit te zenden in Frankrijk en Monaco. Altice versloeg daarmee Canal Plus, het onderdeel van concurrent Vivendi, dat de wedstrijden de afgelopen jaren uitzond.

Delta Lloyd

Delta Lloyd stond onderaan de AEX met een min van bijna 5 procent. De Telegraaf meldde dat verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) op korte termijn geen poging gaat doen om concurrent Delta Lloyd over te nemen. Het aandeel Delta Lloyd steeg in de afgelopen dagen juist flink door de hoop op een overname door NN (plus 0,9 procent).

In de MidKap was de toeleverancier aan apotheken Fagron de sterkste daler met een min van 5,8 procent. Het Belgische KBC Securities verlaagde het beleggingsadvies voor Fagron.

Anglo American

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk na zwakke cijfers over de Chinese industrie en een daling van de grondstofprijzen. Zo verloor Anglo American 8,2 procent, BHP Billiton leverde 3,1 procent in, Rio Tinto daalde 3,2 procent en Glencore ging 4,2 procent achteruit. Het in de AEX genoteerde staalconcern ArcelorMittal moest een verlies slikken van 3,2 procent.

De euro was 1,0591 dollar waard, tegen 1,0609 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie werd 2,5 procent goedkoper op 41,95 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie daalde 1,2 procent tot 44,90 dollar per vat.