De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag licht lager geëindigd. Een aanhoudende daling van de kerninflatie in Japan en een afname van de bestedingen van Japanse huishoudens drukten op het beurssentiment. 

De Nikkei, die licht hoger opende, sloot uiteindelijk 0,3 procent in de min op 19.883,94 punten. De Japanse hoofdindex bleef deze week vrijwel onveranderd.

Aan het bedrijvenfront klom de Japanse sojasausmaker Kikkoman 1,2 procent na de aankondiging drie miljoen eigen aandelen te gaan inkopen. De grote financiële bedrijven Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho Financial Group verloren 0,8 en 1,2 procent. De belangrijke Japanse exportbedrijven lieten een gemengd beeld zien.

De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen ook omlaag. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,2 procent lager en de Kospi in Seoul zakte 0,1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,2 procent.

De beurs in Shanghai ging tussentijds meer dan 6 procent in het rood en eindigde uiteindelijk 5,5 procent lager.

Een daling van de winst van de Chinese industriële bedrijven in oktober wakkerde de vrees voor een harde landing van de Chinese economie aan. Ook speelde een onderzoek naar het mogelijk breken van regels door enkele effectenhuizen de markt parten.