Accsys en chemieconcern Solvay hebben een nieuwe overeenkomst getekend voor de marketing, licentie-verkopen en productie van houtbehandelingstechnologie Accoya.

In de afspraken is ook de financiering geregeld voor een aanzienlijke verhoging van de productiecapaciteit in Arnhem, aldus de houtbewerker donderdag.

De twee gingen in augustus 2014 een samenwerking aan voor de verdere ontwikkeling van Accoya, waarbij Solvay een optie kreeg op een marketing- en productielicentie voor landen buiten Europa. Destijds bezat het chemiebedrijf al een exclusieve licentie op de productie en verkoop van de technologie in 42 Europese landen.

Solvay koopt tussen 2016 en 2020 minimaal 76.000 vierkante meter Accoya van de fabriek in Arnhem. Accsys zal de productiecapaciteit in de Gelderse hoofdstad verdubbelen tot tachtigduizend vierkante meter per jaar. De eerste verhoging, van twintigduizend vierkante meter, moet medio 2017 een feit zijn.

De licentie-overeenkomst voor Europa is aangepast, waardoor Accsys een groter bedrag aan royalties overhoudt. Daarnaast heeft het bedrijf de verkooprechten voor twintig Europese landen teruggekregen.