De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met winst de handel uitgegaan. 

Beleggers moesten het doen zonder impulsen vanuit de Verenigde Staten, waar Wall Street vanwege Thanksgiving Day gesloten bleef. Verzekeraar Delta Lloyd maakte in de AEX een koerssprong als gevolg van overnamespeculaties.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,9 procent op 472,24 punten. De MidKap steeg 0,7 procent, naar 698,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt dikten tot 1,4 procent aan.

Kabelaar Altice was het best presterende fonds in AEX met een winst van 7,6 procent. Delta Lloyd behoorde ook tot de koplopers met een winst van 5,5 procent.

Bestuursvoorzitter Lard Friese van concurrent NN Group liet in een interview weten overnames niet uit te sluiten. Friese ging niet in op Delta Lloyd als mogelijke prooi. Dinsdag voedde Rabobank speculaties door op te merken dat NN die branchegenoot mogelijk wil overnemen.

Grootste daler 

Het aandeel NN (Nationale-Nederlanden) was de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Op de lokale markt sloot Kardan krap 6 procent lager, ondanks dat de in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij in het afgelopen kwartaal weer zwarte cijfers wist te schrijven.

Het Deense Bang & Olufsen sloot in Kopenhagen ruim 30 procent hoger. De fabrikant van luxetelevisies en audio-apparatuur heeft meerdere overnamevoorstellen ontvangen die volgens het bedrijf kunnen leiden tot het uitbrengen van een formeel bod.

Infineon Technologies steeg in Frankfurt krap 13 procent tot het hoogste niveau in dertien jaar. De Duitse chipfabrikant boekte in het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer winst en omzet. Ook voor het nieuwe boekjaar voorziet het bedrijf een verdere omzetgroei.

Ongeluk

Uit onderzoek van de Verenigde Naties naar het ongeluk in de ijzerertsmijn van BHP Billiton in Brazilië bleek dat het afvalwater van de doorgebroken dam rond de mijn giftig was. Beleggers zetten daarop het aandeel van de mijnbouwer in Londen 2,4 procent lager.

De euro was 1,0609 dollar waard, tegen 1,0616 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 42,52 dollar, Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 45,46 dollar per vat.