De Amerikaanse aandelenbeurzen kabbelden richting Thanksgiving. De feestdag wordt donderdag gevierd en Wall Street blijft dan gesloten.

Vrijdag zijn de markten maar een halve dag open. De ondertoon was woensdag positief dankzij een aantal macrocijfers die de Federal Reserve er naar verwachting toe zullen bewegen de rente in december te verhogen.

Halverwege de handelssessie stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 17.831 punten. De S&P 500 ging 0,1 procent vooruit tot 2090 punten en de Nasdaq won 0,3 procent tot 5117 punten.

Een uur voor de handelsaanvang bleek het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen sterker dan verwacht te zijn gedaald. Daarnaast steeg het aantal orders voor duurzame goederen exclusief vliegtuigen veel sterker dan door economen werd voorzien.

Daar stonden wel twee tegenvallers tegenover. Zo namen de consumentenuitgaven in oktober slechts met 0,1 procent toe, waar op een plus van 0,3 procent werd gerekend en bleef het consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, achter bij de verwachtingen.

Winkels

De komende weken zullen beleggers vooral kijken naar nieuws van (web)winkels over de verkopen voor de feestdagen, die vanaf aanstaande vrijdag op stoom komen. Vorig jaar spendeerden Amerikaanse consumenten vanaf 'Black Friday', de dag na Thanksgiving, tot aan de kerst ruim 50 miljard dollar (47 miljard euro).

HP Inc, het nieuwe bedrijf waarin de pc- en printeractiviteiten van Hewlett-Packard zijn ondergebracht, ging ruim 13 procent onderuit. Het concern kwam dinsdag nabeurs met tegenvallende winstprognoses. Hewlett-Packard Enterprise, waar de dienstverlening aan de zakelijke markt onder valt, steeg juist 2,2 procent nadat het bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar handhaafde.

De fabrikant van landbouwmachines Deere (plus 3,8 procent) publiceerde voor opening van de handel resultaten die beter waren dan verwacht.