De Europese aandelenmarkten maakten woensdag een inhaalslag na de verliesbeurten op maandag en dinsdag.

Een toenemende economische groei in de VS droeg bij aan de positieve teneur en drong zorgen over de staat van de wereldeconomie naar de achtergrond. In Amsterdam stonden onder meer verzekeraars en uitzenders in de belangstelling.

De AEX sloot 1,5 procent hoger op 468,07 punten. De graadmeter daalde op de eerste twee handelsdagen van de week 1,6 procent. De MidKap-index van middelgrote bedrijven ging 0,9 procent vooruit tot 693,25 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1 en 2,2 procent.

Ook zorgen over de aanhoudende terreurdreiging in Europa en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten ebden weg. ''Tenzij de boel escaleert kunnen de markten leven met de geopolitieke spanningen'', zei een beleggingsstrateeg in Londen.

Over het neerhalen van een Russische straaljager door Turkse troepen zei hij dat ''de grote spelers er geen oorlog over zullen voeren. Beleggers richtten daarop hun aandacht weer op economische zaken, zoals de groei in de VS''.

Aegon

Verzekeraar Aegon ging aan kop in de AEX met een winst van 3,7 procent. Ook Delta Lloyd (plus 3,2 procent) en NN Group (plus 2,6 procent) behoorden tot de sterkste stijgers. Randstad (plus 2,5 procent) profiteerde nog steeds van gunstige cijfers over de arbeidsmarkt die brancheorganisatie ABU dinsdag presenteerde evenals USG People, dat aan kop ging in de MidKap met een winst van 3,3 procent.

De reisbranche kwam goed voor de dag na de verliesreeks die werd ingeleid door de aanslagen in Parijs. Thomas Cook (plus 10,8 procent) presenteerde voor het eerst in vijf jaar een winst die de verwachtingen van analisten overtrof. Bovendien gaf het bedrijf aan dat de vraag naar zijn reizen goed blijft ondanks de terreurdaden. Concurrent TUI lifte mee en steeg 1,9 procent.

Metro

Metro, de Duitse eigenaar van Media Markt en Saturn en cementreus LafargeHolcim kondigden aan hun dividend te gaan verhogen. Beleggers trakteerden de twee op een koerswinst van respectievelijk 5,8 en 4,3 procent.

De euro was 1,0616 dollar waard, tegen 1,0646 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 42,39 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,5 procent tot 45,42 dollar per vat.