De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen gesloten. De aanhoudende terreurdreiging in Europa en het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije drukten op het beurssentiment.

Verzekeraar Delta Lloyd ging in de Amsterdamse hoofdindex fors omhoog, na een suggestie van Rabobank dat branchegenoot NN de verzekeraar zou kunnen overnemen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,1 procent in het rood op 461,29 punten. De Midkap zakte 1,2 procent naar 687,32 punten.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent. De Turkse beurs zakte 4,4 procent en de Russische hoofdindex ging 3,1 procent omlaag.

Delta Lloyd

Delta Lloyd was veruit de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,6 procent. Het idee van Rabobank, waarbij een analist een scenario schetst dat NN zijn branchegenoot overneemt voor een attractieve prijs, zette het aandeel van de verzekeraar flink hoger. NN zakte 0,1 procent.

Het Franse kabelbedrijf Altice bungelde onderaan de AEX met een verlies van 9,4 procent. Volgens kenners zette de verkoop van 61 miljoen zogenoemde A-aandelen door Goldman Sachs, waarmee de bank een optietransactie met Altice-oprichter en miljardair Patrick Drahi financiert, de koers onder druk.

Air France-KLM

In de Midkap zakte luchtvaartconcern Air France-KLM 3,9 procent. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een waarschuwing gegeven voor alle reizen naar het buitenland, vanwege de toegenomen terreurdreiging.

Op 29 juli hadden de Verenigde Staten al Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn als ze op reis gaan. De reiswaarschuwing is nu een niveau hoger.

Ook andere Europese luchtvaartbedrijven hadden het moeilijk. Zo verloor Lufthansa in Frankfurt 4 procent en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways, daalde 3,3 procent in Londen. Ryanair ging bijna 3 procent omlaag in Dublin en easyJet zakte 3,2 procent op de Britse beurs.

Hugo Boss

Het Duitse modehuis Hugo Boss verloor in Frankfurt 5,4 procent. Het bedrijf zei zijn eerder afgegeven verkoopdoelstellingen voor volgend jaar niet te zullen halen.

De euro was 1,0646 dollar waard, tegen 1,0605 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent tot 42,99 dollar. Brent klom ook 3 procent, tot 46,19 dollar.