De Duitse geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Diebold. Met de deal is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro.

Diebold zal de transactie in contanten en aandelen betalen, waarbij aandeelhouders van Wincor omgerekend 54,32 euro per aandeel krijgen. Dat is meer dan voorzien, vorige maand maakte Diebold nog bekend een niet-bindende overeenkomst te hebben bereikt met Wincor voor het equivalent van 52,50 euro per aandeel.

Het gecombineerde bedrijf wordt volgens kenners marktleider op het gebied van geldautomaten en beveiligingssystemen met een aandeel van 35 procent. Nummer twee NCR is goed voor een kwart van de markt.

Met de overname van Wincor vergroot Diebold zijn aanwezigheid in Europa, waar het nu 15 procent van de omzet haalt. Wincor, dat goed is voor 2,5 miljard euro aan opbrengsten op jaarbasis, is voor 70 procent afhankelijk van Europa.

Tezamen zetten de bedrijven 5,7 miljard euro aan verkopen in de boeken. Het nieuwe bedrijf gaat Diebold Nixdorf heten.

Diebold werd opgericht in 1859 en heeft circa 16.000 werknemers in dienst. Wincor was onderdeel van Siemens en werd in 1999 aan investeerders verkocht. In 2004 ging het naar de beurs. Er werken 9000 mensen.