Het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf OCI en de Amerikaanse branchegenoot CF Industries blijven volledig toegewijd aan de aangekondigde transactie waarbij de Noord-Amerikaanse en Europese activiteiten van OCI worden samengevoegd met CF.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën kwam vorige week met een notitie waarin onder meer meerdere alternatieve structuren voor de combinatie werden voorgesteld, zoals een moederconcern in Nederland in plaats van Groot-Brittannië, om zo aan de eisen van het ministerie te voldoen.

Een eventueel besluit over een nieuwe structuur zal moeten worden goedgekeurd door de besturen van beide bedrijven en de aandeelhouders, aldus een verklaring van OCI en CF maandag.

De activiteiten van OCI in Egypte en Algerije en BioMCN in Nederland vallen buiten de transactie en worden onder de naam OCI voortgezet. OCI behoudt zijn beursnotering in Amsterdam. Het nieuwe CF krijgt een notering aan de New York Stock Exchange. Na afronding van de transactie bezit OCI 27,7 procent van het fusiebedrijf.

Maandag werd verder bekend dat Orascom Construction, de afgesplitste bouwtak van OCI, in de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst heeft geboekt van ruim 64 miljoen dollar op een omzet van 3 miljard dollar. Orascom Construction werd in maart formeel afgesplitst van OCI.

Aandeelhouders van OCI kregen per twee aandelen die ze bezitten één aandeel in Orascom Construction, dat een notering heeft aan de Nasdaq Dubai en de Egyptische aandelenbeurs.