De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten. Sportartikelenfabrikant Nike was een van de uitblinkers dankzij de plannen die het bedrijf heeft om nog aantrekkelijker te worden voor beleggers.

Naast Nike waren vooral kleding- en schoenenwinkelketens in trek.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent in de plus op 17.823,81 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2089,17 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,6 procent omhoog naar 5104,92 punten.

Nike voerde de Dow Jones aan met een plus van 5,5 procent. Het bedrijf gaat de komende jaren voor miljarden dollars aan eigen aandelen inkopen en verhoogt bovendien zijn dividend. Het aandeel Nike werd dit jaar al ruim een derde meer waard.

Kledingwinkels

Naast de sportartikelengigant vielen kledingwinkelketens in de smaak bij beleggers. Het geplaagde Abercrombie & Fitch werd een kwart meer waard na onverwacht sterke kwartaalresultaten.

Kledingdiscounter Ross Stores verhoogde zijn winstverwachting voor 2015 en zag zijn beurswaarde met 10 procent oplopen. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van schoenenverkoper Foot Locker werden beloond met een koerswinst van bijna 6 procent.

Kledingketen Gap kwam donderdag nabeurs met een lagere winstverwachting voor dit jaar en sombere prognoses voor de kerstverkopen. De omzet van het concern nam de afgelopen maanden verder af, maar dit kon beleggers vrijdag niet deren. Het aandeel Gap won 7,5 procent.

Fastfoodketen Chipotle kwam opnieuw in opspraak door de recente uitbraak van e.coli onder mensen die onlangs een restaurant van de keten hebben bezocht. De problemen doen zich volgens autoriteiten in meer staten voor dan eerder gedacht. Het aandeel Chipotle verloor 12 procent.

Tesla

Tesla leverde 0,8 procent in. De fabrikant van luxe elektrische auto's roept alle circa 90.000 van zijn Model S-auto's die wereldwijd rondrijden naar de garage voor een controle van de autogordel. De kosten van die operatie zijn volgens het concern verwaarloosbaar.

De euro was vrijdagavond 1,0645 dollar waard, tegen 1,0660 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 40,39 dollar.