De overheid is geen ideale aandeelhouder voor een bank als ABN AMRO. 

Daarom is het goed dat de bank terug is op de beurs, vindt Peter Paul de Vries, voormalig voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters en tegenwoordig onder meer commissaris bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.

De Vries was in 2007 een van de drijvende krachten achter het verzet van aandeelhouders van ABN AMRO tegen een beoogde fusie met het Britse Barclays.

De critici kregen hun zin en de bank werd voor een hogere prijs verkocht aan Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander. Nog geen jaar later moest het Nederlandse bankbedrijf met belastinggeld van de ondergang worden gered.

Keuze

Achteraf moet De Vries erkennen dat de keuze van de aandeelhouders voor het bankentrio geen gelukkige is geweest. Maar de risico's bij met name de zakenbank die de kredietcrisis blootlegde, waren er voor die overname ook al. ''De rekening daarvoor is nu via RBS grotendeels bij de Britse belastingbetaler terechtgekomen, niet bij de Nederlandse.''

De Vries vindt overigens dat ABN AMRO te goedkoop naar de beurs is gebracht. Het aandeel was volgens hem op 17,75 euro ''10 tot 20 procent te laag geprijsd''. Daar hoopt hij zelf van te profiteren, want hij heeft zelf ook een pakketje aandelen aangeschaft. 

Voor topman Gerrit Zalm liet hij ter gelegenheid van de beursgang een meer dan honderd jaar oud aandeel in een van de rechtsvoorgangers van ABN AMRO inlijsten.

Rentree

De rentree van ABN AMRO op de beurs is goed verlopen maar de bank straalt nog weinig ambitie uit, vindt analist Jos Versteeg van effectenhuis Theodoor Gilissen. De personeelskosten van het financiële concern liggen nog steeds veel te hoog. En de bankensector is voor beleggers de laatste tijd ook minder aantrekkelijk vanwege de al meer toenemende regeldruk, aldus Versteeg.

Versteeg vindt dat de aandelen die vrijdagmorgen werden aangeboden, met 17,75 euro slim waren geprijsd. Het was volgens hem belangrijk dat de prijs niet te laag zou zijn, omdat de Staat zijn belang anders te goedkoop van de hand zou doen. Maar de prijs moest ook niet te hoog zijn. ''De Staat wilde voorzichtig te werk gaan. Het moest een succesverhaal worden.''

De analist gaat er vanuit dat de koers komende tijd nog licht zal oplopen. ABN Amro profiteerde afgelopen jaar duidelijk van het aantrekken van de Nederlandse economie en die trend houdt volgens Versteeg voorlopig nog wel even aan. ''Wij gaan uit van een lichte winstgroei in de komende twee jaar.'' Zelf schatte Versteeg de fundamentele waarde van het aandeel eerder op 19 euro.