De effectenbeurs in Tokio sloot vrijdag een positieve handelsweek met een nipte winst af.

Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar aan om wat winst te nemen bij de sterk gestegen Japanse exportbedrijven.

De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,1 procent hoger op 19.879,81 punten. De Japanse hoofdindex dikte deze week 1,4 procent aan.

De automakers Nissan, Toyota en Honda verloren tussen de 0,4 en 0,9 procent. Aan het bedrijvenfront stond verder Sharp in de belangstelling. Het aandeel steeg 4,8 procent in waarde. Het geplaagde elektronicaconcern liet weten dat de tv-activiteiten in 2016 weer winstgevend zullen zijn.

Verre Oosten 

De andere aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten een wisselend beeld zien, na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De All Ordinaries in Sydney ging 0,3 procent hoger het weekeinde in. De Kospi in Seoul won 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,2 procent.

De beurs in Shanghai stond tussentijds 0,3 procent in de plus. Beleggers verwerkten het besluit van de Chinese centrale bank om de rente op leningen aan banken verder te verlagen.