Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is tevreden over de beursgang van ABN Amro. 

''Het proces is goed verlopen. Er is veel interesse van verschillende typen beleggers", zei hij vrijdagochtend kort na de beursgang. 

Het aandeel ABN Amro opende licht hoger op de beurs van Amsterdam. Bij de start van de handel stond het 2,4 procent hoger op 18,18 euro. Die winst liep aan het begin van de middag iets op naar 2,6 procent.

Dijsselbloem vindt dat een goede prijs. ''De prijs komt tot stand op basis van de interesse en de inschrijvingen van tevoren, waarbij we ook kijken naar de mix van beleggers. Het is ook belangrijk dat er voldoende geduldige beleggers bij zitten'', zei hij voor aanvang van de ministerraad.

Dijsselbloem volgt de koers op de voet. ''En we willen natuurlijk ook zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zien is zodat er geen teleurstelling is. Zoals u weet hebben we nog 80 procent van de aandelen te verkopen. Dus ik volg de koers met interesse.''

Video: Reactie Dijsselbloem

Zalm

Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, vindt dat de overheid ''een solide bank met een aantrekkelijk rendement'' heeft teruggebracht naar de Amsterdamse beurs. Zalm leidt de bank sinds 2008.

De beursgang is ''een mijlpaal'', zei Zalm nadat hij met een slag op de gong de handel in beweging had gezet. ABN Amro is er klaar voor, herhaalde hij. ''We zijn terug op de beurs en dat is goed.''

Zalm had zelf ook graag een stukje gekocht van het nieuwe ABN Amro. ''Ik heb daar wel over nagedacht, maar toch besloten mij niet in te schrijven. Dat is een bewuste keuze geweest. Wij adviseerden de overheid ook bij het vaststellen van de uitgifteprijs. Dan moet je elke schijn van belangenverstrengelling vermijden.''

Aandelen

De Nederlandse staat bracht in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van de genationaliseerde bank op de markt, voor 17,75 euro per stuk. Zo levert het eerste deel van de beursgang van ABN 3,3 miljard euro op. 

Daarmee zijn ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De prijs van 17,75 euro zet de totale waarde van de bank op circa 16,7 miljard euro.

De waarde van de beursgang kan nog met zo'n 500 miljoen euro oplopen als de begeleidende banken volledig gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen. Daarvoor hebben zij maximaal dertig dagen de tijd.

De certificaten maken onderdeel uit van de beschermingsconstructie van de bank en worden uitgegeven door een stichting. 

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen krijgen certificaathouders stemrecht, net zoals gewone aandeelhouders dat hebben. Maar in 'oorlogstijd' kan de stichting tijdelijk voor een maximale periode van twee jaar het stemvolmacht van certificaathouders intrekken.  

Overheidsbelang

Na de beursgang houdt de Staat, via beheerstichting NLFI, de aandelen die nog niet in de markt zijn gezet. Het overheidsbelang wordt minstens een halfjaar niet gewijzigd.

ABN Amro werd in het najaar van 2008 genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis. Of de Staat zijn investering van in totaal een slordige 22 miljard euro helemaal kan terugverdienen, is sterk afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs.

Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN Amro weer geheel in private handen is en de totale opbrengst duidelijk is.