Het Portugese bouwbedrijf Mota-Engil heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de winst fors zien dalen.

Dat maakt het moederbedrijf van het in Amsterdam genoteerde Mota-Engil Africa donderdag bekend.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 37 miljoen euro. Dat was fors minder dan de 73 miljoen euro die een jaar eerder overbleef.

De totale omzet in de eerste negen maanden van het jaar steeg een fractie in vergelijking met een jaar eerder tot krap 1,8 miljard euro. Mota-Engil zag de omzet in Afrika met bijna een derde teruglopen tot 592 miljoen euro. In Europa en Latijns-Amerika zag het bedrijf de omzet fors toenemen.

In het derde kwartaal viel de omzet van het bedrijf 7,8 procent hoger uit dan een jaar eerder. In Afrika viel de omzet een kwart lager uit. De werkvoorraad voor het bouwconcern kent een bedrag van 4,3 miljard euro. Ruim driekwart daarvan behelst opdrachten in Afrika en Latijns-Amerika.

Mota-Engil Africa verdwijnt op 9 december van de beurs in Amsterdam. Het bedrijf vindt dat er te weinig in het aandeel wordt gehandeld en dat de huidige koers niet de werkelijke waarde van de onderneming weerspiegelt. Mota-Engil biedt een prijs van 6,1235 euro per aandeel voor de uitstaande stukken.

Het bedrijf maakte op 24 november 2014 de gang naar de beurs in Amsterdam met een introductiekoers van 11,50 euro. Woensdag sloot het aandeel op 5,99 euro.