Shell heeft van de Australische concurrentiewaakhond ACCC toestemming gekregen voor de overname van de Britse gasproducent BG Group. De toezichthouder heeft geen voorwaarden gesteld.

Dat maakt het olieconcern donderdag bekend.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden sprak van ''een grote stap voorwaarts'' voor wat de grootste overname ooit moet worden voor Shell. Uitbreiding in Australië was volgens de topman een van de belangrijkste strategische drijfveren om BG over te nemen.

Een andere Australische toezichthouder, de Foreign Investment Review Board, moet nog wel een oordeel uitspreken. Ook het Chinese ministerie van Handel buigt zich nog over de deal. Dat proces ligt ''op koers''. Shell gaat er nog altijd vanuit dat de overname begin volgend jaar kan worden afgerond.

Met de overname van BG is een bedrag van rond de 60 miljard euro gemoeid. Omdat de overnameprijs deels in aandelen wordt voldaan, is het precieze bedrag afhankelijk van de aandelenkoers van Shell. Ook wisselkoersen spelen een rol.

De Europese Commissie had al zonder voorwaarden groen licht gegeven, net als de Braziliaanse autoriteiten. Maar in Australië werd het onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie een paar keer verlengd.