Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) snijdt de komende jaren verder in de administratieve kosten. Hoeveel banen dat kost is nog onduidelijk.

Dat meldt het bedrijf donderdag.

Doel is de totale kostenbasis in Nederland tussen nu en eind 2018 met 15 procent te verlagen tot 700 miljoen euro.

NN heeft volgens bestuursvoorzitter Lard Friese sinds de beursgang vorig jaar ''aanzienlijke voortgang'' geboekt bij de uitvoering van zijn toekomstplannen.

De kosten zijn al met 200 miljoen euro verlaagd. ''Wij zullen doorgaan in dezelfde richting'', aldus de topman. ''Wij zullen doorgaan in dezelfde richting'', zegt de topman donderdag.

Ontslagen

Arbeidskosten zijn volgens Friese een onderdeel van de nieuwe bezuinigingsslag. Ontslagen zijn dan ook niet uit te sluiten, maar het is volgens de topman nog te vroeg om over aantallen te spreken. NN telt in Nederland ongeveer zesduizend werknemers.

Met name op groepsniveau moeten de kosten verder omlaag, met zo'n 30 procent, zegt Friese. Bij de levensverzekeringstak moet tot 15 procent worden bespaard, bij het schadebedrijf tot 12 procent. Processen kunnen nog eenvoudiger en ook op technologie kan volgens Friese meer worden bezuinigd.

Verzekeraars moeten aan steeds strengere kapitaaleisen voldoen. De solvabiliteit, gemeten volgens de nieuwste regelgeving (Solvency II) die volgend jaar van kracht wordt, stond bij NN eind september op een solide 214 procent. Dat was eind vorig jaar nog rond de 200 procent.

Solvabiliteit

De solvabiliteit die NN Group meldt, is hoger dan verwacht. Dat stelt KBC Securities in een commentaar. Ook de aangekondigde verdere kostenbesparingen zijn volgens de bank positief.

KBC meldt een solvabiliteit van 214 procent, terwijl KBC uitging van 207 procent, aldus analist Matthias De Wit.

KBC ziet geen aanleiding iets te veranderen aan zijn koopadvies voor NN. Het koersdoel staat op 35 euro.

Het aandeel behoorde donderdag in de vroege handel met een winst van 2,9 procent tot 30,99 euro tot de sterkste stijgers in de 1 procent hogere AEX.