De aandelenbeurs in Tokio is donderdag met winst gesloten. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan, die conform verwachting het zeer ruime monetaire beleid onveranderd liet.

De Japanse yen zakte verder in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar door het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten in december wordt verhoogd. De Nikkei eindigde 1,1 procent hoger op 19.859,81 punten.

De Japanse exportbedrijven stonden in de plus, ondanks een sterker dan verwachte daling van de Japanse export in oktober. Het was de eerste daling van de Japanse uitvoer in veertien maanden.

De goedkopere yen, die de concurrentiekracht van Japanse bedrijven versterkt, zorgde voor koerswinsten onder bedrijven als Mitsubishi Motors (plus 2,2 procent) en Nissan (plus 2 procent).

Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters eveneens omhoog in navolging van de positieve stemming op Wall Street.

De All Ordinaries in Sydney sloot 2,1 procent hoger dankzij stevige winsten onder de banken en mijnbouwers. De Kospi in Seoul klom 1,3 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,2 procent. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent in de plus.