Nederlandse economen maken zich zorgen over de financiële weerstand van ABN Amro.

Dat blijkt woensdag uit een peiling door economenpanel Me Judice in samenwerking met tv-programma Nieuwsuur.

Meer dan twee van de vijf (44 procent) van de circa veertig deskundigen denken dat de bank die deze week naar de beurs gaat, als zelfstandige partij nog niet sterk genoeg is om zware klappen op te vangen.

De zogeheten leverage ratio, een kapitaalbuffer, staat nu op ongeveer 3,5 procent. Harald Benink van Tilburg University laat weten dat dit historisch gezien erg laag is en dat dit de bank kwetsbaar maakt voor onverwachte grote financiële schokken. Ook Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam is die mening toegedaan.

Vier op de vijf economen vinden het wel goed dat de bank weer in private handen komt. Volgens 70 procent van hen is de financiële sector stabiel genoeg voor een beursgang van de bank.

Een kleine meerderheid denkt wel dat de verkoop voor de Staat gunstiger zou uitpakken als er direct een groter deel van de aandelen naar de markt gaat.

Beurs

De overheid brengt vrijdag een belang van maximaal 23 procent in ABN Amro naar de beurs. Dat kan tussen de 3,7 en 4,1 miljard euro opleveren. Het prijskaartje voor heel ABN Amro komt op 16 tot bijna 18 miljard euro.

Bij de nationalisatie van ABN Amro in 2008 betaalde de overheid nog een slordige 17 miljard euro, maar moest daarnaast nog vele miljarden in de bank steken om die overeind te houden. Schattingen over de totale investeringssom lopen uiteen van 22 tot 30 miljard euro.