HAL heeft de beurswaarde van zijn minderheidsbelangen in beursgenoteerde ondernemingen ten opzichte van eind vorig jaar met honderden miljoenen zien afnemen.

Dat valt woensdag op te maken uit een tussentijds handelsbericht van de onderneming.

De beurswaarde van deelnemingen in Vopak, Boskalis, Safilo en SBM Offshore bedroeg eind september 4,5 miljard euro. Dat was eind vorig jaar nog 5,2 miljard euro. De daling is vooral het gevolg van de lagere aandelenkoers van Vopak en Boskalis.

HAL zag verder de omzet van de niet-genoteerde ondernemingen in de eerste negen maanden van het jaar uitkomen op 1,4 miljard euro. Dat is ruim 14 procent meer dan een jaar eerder.

Opbrengsten

Exclusief het positieve effect van acquisities en wisselkoersveranderingen stegen de opbrengsten met 5 procent. Dat kwam vooral door hogere verkopen van PontMeyer en Ahrend, aldus HAL. De omzet over het derde kwartaal kwam uit op 491 miljoen euro.

Bij optiek-retail bedroeg de omzet over de eerste negen maanden ruim 2,4 miljard euro, 13 procent meer dan vorig jaar.

Grandvision

De nettovermogenswaarde, gebaseerd op de marktwaarde van de beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen, is gedurende de eerste negen maanden van 2015 met zo'n 4,3 miljard euro gestegen.

Deze stijging is voor iets meer dan 4,2 miljard euro het gevolg van de beursnotering van Grandvision aan Euronext Amsterdam, begin februari. Overigens had het belang van 76,72 procent dat HAL in Grandvision heeft eind september een waarde van bijna 4,5 miljard euro.

De netto-vermogenswaarde van HAL was eind september 157,36 euro per aandeel. HAL geeft geen prognose voor heel 2015.