De Amerikaanse chipfabrikant ON Semiconductor lijft branchegenoot Fairchild in voor 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro). 

Daarmee geeft het bedrijf grote Europese partijen als Infineon en STMicroelectronics het nakijken. Ook zij hadden naar verluidt hun zinnen gezet op Fairchild.

Volgens de twee bedrijven, met een gecombineerde jaaromzet van zo'n 5 miljard dollar, kan de beoogde fusie binnen anderhalf jaar structurele kostenvoordelen opleveren van 150 miljoen dollar per jaar. Dat is nodig gezien de scherpe concurrentie op de chipmarkt.

Met name producenten van chips voor smartphones en tablets moeten hard vechten om de gunsten van technologiebedrijven als Apple, Microsoft, Samsung en LG. Om de kosten te verlagen hebben de laatste tijd veel fabrikanten elkaar opgezocht.

De grootste deal tot dusver is de beoogde overname van het Amerikaanse Broadcom door Avago Technologies uit Singapore, voor 37 miljard dollar. Wereldmarktleider Intel heeft 16,7 miljard dollar over voor branchegenoot Altera.

Ook NXP uit Eindhoven doet van zich spreken in de consolidatieslag in de chipsector. De voormalige chiptak van Philips neemt voor 11,8 miljard dollar Freescale over. Het in Londen gevestigde Dialog Semiconductor legde in september 4,6 miljard dollar op tafel voor concurrent Atmel.

Het Duitse Infineon gold tot dusver als de grootste kanshebber om met Fairchild aan de haal te gaan. STMicroelectronics, de grootste chipmaker van Europa, was eveneens geïnteresseerd maar zou al in een eerder stadium zijn afgehaakt.