ABN Amro waarschuwt toekomstige aandeelhouders ''volstrekt onvoldoende'' voor de risico's die de bank loopt door de verkoop van zogenoemde renteswaps in het verleden. 

Dat zeggen Pieter Lijesen van Stichting Renteswapschadeclaim en Pieter Lakeman van Stichting Swapschade.

ABN Amro verkocht sinds 2002 zogenoemde renteswaps aan onder meer kleine en middelgrote bedrijven. Dat zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Maar als de rente daalt, kunnen renteswaps de klant juist geld kosten. Daardoor zijn sommige bedrijven in moeilijkheden geraakt.

Volgens Lijesen en Lakeman, die optreden namens gedupeerde ondernemers, wacht ABN Amro mogelijk miljardenclaims. Zij vinden dat dit onderbelicht blijft in het prospectus van de staatsbank. In dat document, verplicht voor elk bedrijf dat naar de beurs wil, moeten de belangrijkste risico's worden benoemd en toegelicht.

Claims

De stichtingen hebben minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem per brief gewaarschuwd voor mogelijke claims. Met name in de Amerikaanse beleggers zouden weleens naar de rechter kunnen stappen op basis van het ''ernstig tekortschietende'' prospectus, stellen zij.

Lijesen en Lakeman wijzen erop dat ook toezichthouder AFM onlangs heeft vastgesteld dat ABN Amro onzorgvuldig heeft gehandeld. Zij stellen dat daardoor het risico's op claims van gedupeerden verder is vergroot.

''Wat wij erover te zeggen hebben staat in het prospectus'', liet een woordvoerder van ABN Amro weten. Hij wilde verder geen commentaar geven.

Prijs aandelen

Persbureau Bloomberg meldt woensdag verder dat de bandbreedte voor de prijs van aandelen ABN Amro is aangescherpt tot tussen de 17 en 19 euro per stuk. Eerder bood ABN Amro zijn certificaten van aandelen aan tussen de 16 en 20 euro per stuk.