Jenever- en likeurproducent Lucas Bols heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2015/2016 een nettowinst behaald van 7,7 miljoen euro, tegen een winst van 2 miljoen euro een jaar eerder. 

Dat maakte Bols woensdag bekend.

De winstgroei is te danken aan een afgenomen nettoschuld, waardoor de financieringskosten omlaag gingen. De omzet daalde met bijna 3 procent tot 39,4 miljoen euro.

Dat kwam vooral door eenmalige voorraadafbouw in de regio Azië-Pacific. Noord-Amerika realiseerde een ''gezonde'' omzetgroei van 3,4 procent bij constante wisselkoersen.

Valuta-effecten hadden een beperkte negatieve invloed op de omzet van 0,2 miljoen euro, waarbij de zwakkere Japanse yen, Russische roebel en Australische dollar grotendeels gecompenseerd werden door de sterkere Amerikaanse dollar.

Stabilisatie

Bols realiseerde echter een 5,3 procent lager bedrijfsresultaat, van 11,6 miljoen euro, vooral door de lagere omzet en negatieve wisselkoerseffecten. De onderneming stelde een interimdividend in contanten vast op 0,31 euro per aandeel.

Voor de wereldwijde merken van Bols voorziet het bedrijf op de lange termijn groei en voortzetting van de stabilisatie van de regionale merken. In de tweede helft van zijn boekjaar voorziet de onderneming een kleiner effect op het bedrijfsresultaat van wisselkoerseffecten.

Daarnaast verwacht Bols een kleiner effect van de eenmalige voorraadafbouw in Azië-Pacific. ''Hoewel sommige markten uitdagend zullen blijven, zijn we over de gehele linie genomen positief ten aanzien van de toekomstige ontwikkelingen van onze merken'', aldus de onderneming.

Advies

Rabobank verlaagt donderdag zijn advies voor Lucas Bols van buy naar hold. Volgens de bank waren de halfjaarcijfers van de drankenfabrikant wisselend en is de koers flink gestegen.

Rabobank is van mening dat de omzet aan de zwakke kant was, maar dat het dividend aantrekkelijk is. Het bedrijf heeft op dit moment een juiste waardering op de beurs, stelt de bank.

Het aandeel Bols noteerde donderdag in de vroege handel 1,4 procent lager op 20,61 euro.