Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart Stores is positiever geworden over de winst in het lopende boekjaar.

Wel zag 's werelds grootste detailhandelaar in zijn derde kwartaal de resultaten verslechteren door de effecten van de duurdere dollar, die 5 miljard dollar van de omzet afschraapten, zo bleek dinsdag.

De omzet in de periode tot en met eind oktober bedroeg 117,4 miljard dollar (110 miljard euro), een daling van 1,3 procent op jaarbasis.

Zonder wisselkoerseffecten zou de omzet met bijna 3 procent zijn gestegen. Het nettoresultaat kwam uit op 3,3 miljard dollar, tegen 3,7 miljard dollar een jaar geleden.

Walmart gaf aan voor het lopende boekjaar een winst per aandeel te verwachten van minstens 4,50 dollar. Eerder werd een winst per aandeel van minstens 4,40 dollar voorspeld.

Kosten besparen

In augustus stelde het winkelbedrijf juist nog de winstverwachting naar beneden bij. Het concern is bezig kosten te besparen en winkels opnieuw in te richten om meer klanten te lokken. Ook wordt flink geïnvesteerd in verkopen via internet.

Bij de winkels van Walmart in de Verenigde Staten die minstens een jaar open zijn, nam de omzet voor het vijfde kwartaal op rij toe. Internationaal daalde de omzet door negatieve wisselkoerseffecten.

Topman Doug McMillon gaf aan tevreden te zijn over de prestaties en zei dat de juiste stappen worden genomen om meer klanten te trekken en verder te groeien.