Volkswagen verkocht in oktober in de Europese Unie iets minder auto's dan een jaar eerder, maar blijft ondanks alle commotie rond het dieselschandaal onverminderd populair bij consumenten. 

Dat blijkt uit cijfers die de Europese autobrancheorganisatie ACEA dinsdag heeft gepubliceerd.

Binnen de Volkswagen-groep namen de verkopen van het eigen merk met 0,2 procent af tot ruim 136.000 auto's. Met een marktaandeel van ruim 12 procent was Volkswagen nog altijd veruit de meest verkochte auto.

Volkswagen-dochters Skoda (min 2,6 procent) en Seat (min 11,4 procent) waren duidelijk minder populair. Audi en Porsche wonnen juist aan populariteit. De totale verkopen bij de Volkswagen-groep daalden met 0,5 procent.

In totaal namen de autoverkopen in oktober voor de zesentwintigste achtereenvolgende maand toe, ditmaal met bijna 3 procent.

Marktaandeel

Het Volkswagen-concern heeft een marktaandeel van ruim 25 procent in de EU en is daarmee veruit de grootste speler op de Europese automarkt. De Franse autoproducenten PSA Peugeot Citroën en Renault volgen met aandelen van respectievelijk krap 11 en krap 10 procent.

Het Europese marktaandeel van Volkswagen-groep was in oktober wel iets kleiner dan een jaar eerder (25,9 procent). Dat gold echter ook voor de andere grote spelers, PSA, Renault, Ford en Opel.

Nummer zes BMW breidde zijn marktaandeel wel uit. Ook Mercedes-producent Daimler kreeg een groter deel van de markt in handen.