De Europese aandelenmarkten veerden dinsdag sterk op na de schok die de aanslagen in Parijs een dag eerder veroorzaakten.

Beleggers verwelkomden het nieuws dat Griekenland een akkoord heeft bereikt met zijn schuldeisers, waarmee een nieuw deel van de beloofde hulpleningen kan worden overgemaakt.

In Amsterdam eindigde de AEX-hoofdindex 2,7 procent hoger op 466,54 punten. De Midkap kreeg er 1,8 procent bij en sloot op 693,28 punten.

De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,8 procent. De hoofdindex in Athene ging 2,2 procent hoger de handel uit.

Parijs

De aanslagen die vlak voor het weekeinde Parijs troffen, hebben voorlopig niet meer dan een rimpeling veroorzaakt op de Europese beurzen. Het vooruitzicht dat het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) de euro zal blijven verzwakken, wat de export ten goede komt, zorgt voor optimisme over aandelen.

Beleggers putten daarnaast moed uit kwartaalberichten van grote Europese bedrijven, waaronder Randstad. De Nederlandse uitzender liet weten in oktober en november een groeiversnelling door te maken ten opzichte van het derde kwartaal. Beleggers beloonden dat nieuws met een koerssprong van 6,9 procent.

Met uitzondering van overnameprooi TNT, die niet snel meer waard zal worden dan de 8 euro per aandeel die Fedex biedt, stonden alle hoofdfondsen in Amsterdam dik in de plus. Tot de sterkste stijgers behoorde ook zwaargewicht Shell. De oliemaatschappij werd 3,4 procent meer waard. Verzekeraars Aegon kreeg er 3,4 procent bij.

Accell

Bij de kleinere bedrijven kreeg Accell er 2,9 procent bij. De Friese fietsenfabrikant verwacht voor de tweede helft van dit jaar een verdere stijging van de winst en omzet, na een goed derde kwartaal.

De euro gaf verder terrein prijs ten opzichte van de dollar en was 1,0630 dollar waard, tegen 1,0714 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag. Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 40,93 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1,5 procent tot 43,88 dollar per vat.