De effectenbeurzen in New York openen maandag naar verwachting vrijwel onveranderd, na de stevige koersdalingen op vrijdag. 

De terreuraanslagen in Parijs lijken weinig invloed te hebben op de beurshandel op Wall Street.

De luchtvaart- en toerismefondsen in New York staan wel onder druk door de Parijse aanslagen door de vrees dat mensen minder zullen reizen vanwege de gestegen terreurdreiging. Zo staan Delta Air Lines, boekingensite Expedia en cruisemaatschappij Carnival voor opening in het rood.

Hotelketen Starwood Hotels staat voorbeurs ook in de min. Starwood gaat fuseren met branchegenoot Marriott International in een deal ter waarde van 12,2 miljard dollar, die grotendeels wordt afgehandeld in aandelen.

Door de combinatie ontstaat 's werelds grootste hotelbedrijf met 1,1 miljoen kamers, verdeeld over ruim 5500 hotels in meer dan honderd landen.

Dow Jones

De Amerikaanse bank Goldman Sachs kwam ook in het nieuws. Het beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway van investeerder en multimiljardair Warren Buffett heeft zijn belang in Goldman Sachs in het derde kwartaal met 13 procent verkleind.

Een uur voor opening werd gemeld dat de bedrijvigheid in de industrie rond New York in november verder is gekrompen, maar wel iets minder sterk dan in oktober. De zogeheten Empire State-index kwam uit op min 10,7, tegen min 11,4 een maand eerder.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende beursfondsen sloot vrijdag 1,2 procent lager op 17.245,24 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2023,04 punten.

De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,5 procent in en eindigde op 4927,88 punten. De handel stond onder druk door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en zwakke kwartaalberichten van winkelbedrijven.