Ahold en Delhaize maken vorderingen met hun fusieplannen.

Maandag maakten de twee supermarktbedrijven bekend hoe de hoogste managementlaag, naast de raad van bestuur, er verder uit komt te zien. Drie van de vier posten gaan naar mensen die nu bij Ahold op de loonlijst staan.

Commercieel directeur Hanneke Faber gaat zich binnen het uitvoerend comité bezighouden met e-commerce en innovatie. Jan Ernst de Groot blijft belast met juridische zaken.

Abbe Luersman behoudt de portefeuille personeelszaken, haar collega Marc Croonen van Delhaize wordt verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie.

De leden van de raad van bestuur werden al eerder bekendgemaakt. Topman Dick Boer van Ahold gaat ook het fusiebedrijf leiden. Frans Muller, zijn Nederlandse collega bij Delhaize, moet zorgen voor een soepele integratie van de twee ondernemingen.

Financieel directeur

Financieel directeur wordt Jeff Carr, die dezelfde functie nu heeft bij Ahold. Zijn collega Pierre Bouchut van Delhaize wordt operationeel directeur voor Europa. De twee operationeel verantwoordelijken in de Verenigde Staten, voor beide ondernemingen de grootste markt, behouden allebei hun functie.

Ahold en Delhaize bereikten afgelopen zomer overeenstemming over wat de grootste overname in de branche in jaren wordt. Het bod van Ahold waardeert Delhaize op zo'n 9,3 miljard euro. Zelf spreken de twee bedrijven steevast van een fusie van gelijken, maar analisten zijn het erover eens dat Ahold de bovenliggende partij is.

De twee bedrijven herhaalden dat zij op koers liggen om de fusie medio 2016 af te ronden. Dat is onder meer afhankelijk van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten in België en de Verenigde Staten. Ook moeten de aandeelhouders van Delhaize ermee instemmen.

Door de fusie ontstaat een supermarktconcern met een omzet van ruim 54 miljard euro. Het merendeel daarvan wordt in de VS behaald. Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland te staan.